ORAR:
LU-VI: 8:00 - 16:00
TELEFON:
+40 256.272.926
MENIU

Prezentare Editura Mirton

Home »EDITURA » Prezentare Editura Mirton
  • Mirton – o carte de vizită în peste 6000 de volume;
  • Editura Mirton a intrat în cel de-al 26-lea an de existenţă în viaţa cultural-ştiinţifică a Timişoarei;
  • Recunoscută C.N.C.S.I.S. şi membră AER;
  • Reprezintă un tărâm de promovare a valorilor literare, ştiinţifice şi spirituale, a culturii în general.

 

Despre palmares:

Dacă ar fi să prezentăm Editura Mirton pe suprafaţa unei cărţi de vizită uzuale, am scrie aşa: înfiinţată în anul 1991, am tipărit peste 6000 de titluri, am abordat aproape toate domeniile, de la carte ştiinţifică la beletristică.

 

Astăzi se tipăreşte într-un ritm constant de un titlu de carte la 2-3 zile, astfel că anual aici văd lumina tiparului aproximativ 150 de cărţi noi, în tiraje de sute, uneori chiar mii de exemplare.

 

Am tipărit cărţi ale autorilor din toate categoriile de iubitori şi scriitori de carte: profesori universitari, academicieni, cercetători, personalităţi culturale şi politice, tineri scriitori, poeţi şi prozatori contemporani. Aceştia constituie un lung şir de nume, de la scriitori sau profesori universitari de talie naţională, până la poeţi sau prozatori din Turcia, Germania, Israel şi o colaborare cu o editură canadiană.

 

Nu e uşor lucru, astăzi, să te impui ca editură într-un oraş ca Timişoara. Mai întâi, fiindcă viaţa cultural-ştiinţifică a oraşului a dovedit – după 1989 – că are o forţă şi o diversitate aparte de exprimare. În al doilea rând, fiindcă mai toate competenţele editoriale din Timişoara s-au grupat, imediat după Revoluţie, în jurul unor noi şi noi case editoriale şi şi-au dovedit din plin profesionalismul. Ei bine, tocmai în acest climat de acerbă concurenţă, Mirton a reuşit să se impună şi să intre în conştiinţa publică a timişorenilor într-un mod aparte.

 

Înainte de orice, Mirton a exprimat o stare a noastră, a românilor, în ce priveşte febrilitatea literei tipărite. După decenii de cenzură acerbă, românii au început, încetul cu încetul, să înţeleagă bucuria literei tipărite. Am asistat la o adevărată euforie, la un triumf al gestului creator regăsit între filele cărţii, la un soi de hemoragie editorială, care încă se exprimă. Cu forţă. Cu patetism. Cu o anume inocenţă. Şi căreia i s-ar putea reproşa valoarea inegală atunci când vorbim despre cărţile de beletristică. Aşa este! Numai că – la vreme de începuturi – o editură nu înseamnă numaidecât un filtru valoric. Cărţile se vor susţine singure mai apoi, vor putea intra în competiţii, cu o singură condiţie, atât de evidentă: dacă văd lumina tiparului! Dacă le este dat acest privilegiu. Ceea ce înseamnă că, în primii ani, Miron a dorit să se exprime printr-o generozitate, înţelegere şi deschidere, spunem noi, specifice Timişoarei. Ne referim mai ales la diversitatea subiectelor, de la cele mai accesibile până la cele mai specioase şi dificile. De la debutantul poet sau prozator anonim, până la somităţile vieţii cultural-ştiinţifice timişorene.

 

A urmat apoi etapa aşezată sub semnul exigenţei. Din 1997-1998, peste 70 % din titluri au apărut sub semnul unor colecţii validate de nume consacrate. Astăzi, am putea vorbi despre o a treia etapă, care depăşeşte graniţa sfertului de veac, cronologic vorbind, însă păstrează atât diversitatea cât şi exigenţa, adăugând noi metode şi tehnici prin care litera poate vedea lumina tiparului.

 

Domeniul în care excelează editura este cel academic, reprezentantă fiind colecţia de carte universitară, PAIDEIA.

 

Caracteristica distinctivă a editurii o constituie publicarea cu preponderenţă de carte universitară şi ştiinţifică din cele mai variate domenii: Economie, Matematică, Informatică, Medicină, Medicină veterinară, Drept, Tehnică, Inginerie, Fizică, Chimie, Istorie, Agronomie, Limbă şi literatură, Filozofie, Etnologie, Folclor, Religie etc.

 

În acelaşi timp, un accent deosebit îl constituie editarea creaţiilor şi operelor literare ale scriitorilor şi poeţilor contemporani (proză, roman, poezie, biografii, monografii, cărţi practice, cărţi pentru copii etc.)

 

Editura Mirton are un profil complex care cuprinde: cărţi, broşuri, fascicole, ziare, reviste, almanahuri, calendare, publicaţii seriale, teze de doctorat, teze de masterat, cursuri universitare, lucrări cu caracter politic, administrativ, cultural-artistic, ştiinţific, educativ, religios, sportiv etc., în prezent susţinut şi coordonat de domnul VLAD TONENCHI, manager general al firmei.

ULTIMELE NOUTATI
01 mar 2017
Oferta lunii Martie!
CLIENTII NOSTRI
NEWSLETTER:
ADAUGA ADRESA DE EMAIL
DATE DE CONTACT
ADRESA: Str. Samuil Micu nr. 7
300125 – Timisoara, Romania
EMAIL: mirton.timisoara@yahoo.com
TEL: +40 256.272.926
FAX: +40 256.208.924
© Imprimeria Mirton Timişoara - 2019
Toate drepturile rezervate